24.02.2011 г.

МОСВ се усуква за Башовишки печ

Вчера 23 февруари 2011 г. , след почти 5-месечно чакане и внесена жалба,  Българската федерация по спелеология се получи отоговор от МОСВ на сигнално  писмо относно опазването на пещерата "Башовишки печ" край с.Орешец, Видинско. Без да коментираме съдържанието на писмото, предоставяме на вниманието на обществеността отправеният отговор:
"До
Г-жа Евдокия Манева
Заместник - Министър на околната среда и водите
Т у к
Копие: РИОСВ - Монтана
ОТНОСНО: Опазване от разрушение на пещерата Башовишки печ, край с.Орешец от кариерата за добив на варовици от «Печ» в землищата на с. Орешец и с. Бела, община Димово, обл. Видин
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МАНЕВА,
Във връзка с Ваше писмо Изх. №48-00-1314/14.02.2011, Ви изпращаме допълнително исканата от Вас информация състояща, се от карта на разположението на пещерата Башовишки печ в контекста на защитена територия „Западна Стара планина и Предбалкан” – BG0001040 и площта на концесия за добив на варовици от находище „Орешец” – „ПЕЧ”.
Въз основа на Вашето писмо под цитирания номер, заявяваме следното:
Недоумение буди проявените от МОСВ формализъм и инертност по отношение на поставения от нас въпрос. Твърденията, че от предоставената от нас информация не може да се определи точното разположение на пещерата спрямо концесионната площ са абсолютно несъстоятелни предвид на обстоятелството, че на предоставените Ви в приложение на наше писмо (Вх. №48-00-1314/08.10.2010 г.) карто-схеми точно и ясно са отразени проекциите на пещерата върху терена на концесията.
Позволяваме си да твърдим, че писмото Ви има формален характер и показва безсилието на МОСВ да реши проблем, който само си е създало.
По необясними за нас причини, при изготвянето на изискващите се за отдаване на концесия документи (Задания за ОВОС, ОС, Доклад за резултатите от проведените през 2001-2002 г. геолого-проучвателни работни и пр.) не е взето предвид наличието на пещерата Башовишки печ и от формална гледна точка са създадени предпоставки за унищожаването й. Недопустимо е в резултат на проявената небрежност и недоглеждане да се допусне това!
Разполагаме с всички документи, свързани с дейността на концесията! Изключителна тревога буди факта, че според проекта за дейност на кариерата, през 2014 г. добивните дейности ще достигнат хоризонт 300 (кота 300) – нивото на което се развива пещерата, при което най-малко 1/3 от нея ще бъде напълно унищожена с всички произтичащи от това последствия.
Обръщаме Ви внимание също така върху факта, че през м. октомври м. г. в Изпълнителната агенция по околната среда и водите, респективно РИОСВ – Монтана, е постъпил формуляр за мониторинг на прилепи в подземни местообитания, отнасящ се до пещерата „Башовишки печ”. В графата „Съществуващи потенциални заплахи за местообитанието”, съставителите категорично са подчертали, че „най-голяма заплаха за пещерата е развитието на кариерата” и необходимостта от промени на концесионния договор!
Със съжаление установяваме липсата на съгласуваност между структурите на министерството, което в конкретния случай е в ущърб на българската природа.
Бихме желали да ви уведомим, че възнамеряваме да информираме по подходящ начин българската и европейска общественост, както и европейските институции за проблема и липсата на адекватни мерки от страна на ведомството за неговото разрешаване. Същевременно ще организираме национална и международна кампания за защита на пещерата от унищожение !!!
Използваме случая да Ви напомним, че все още не сме получили отговор на поставените в писмото ни (Вх. .№48-00-1314/08.10.2010 г.) въпроси, а именно:
1. Ще допусне ли МОСВ да бъде унищожена една от най-значимите български пещери?
2. Ще поиска ли МОСВ от концесионера разработването и изпълнението на алтернативен проект за добивна дейност на кариерата, при който пещерата да попадне извън контура на добива?
3. Кога МОСВ ще предприеме практически мерки за актуализирането на съществуващия проект на Закон за пещерите или разработването на нов такъв?
Приложение:
1. Карти на района и кариерата с проектирани върху тях контурите на пещерата и
географските й координати - 2 бр.- 2 стр.
2. Формуляр за мониторинг на прилепи в подземни местообитание – 1 бр. - 3 стр.
Заместник-председател: (п) Алексей Жалов"

Няма коментари:

Публикуване на коментар