10.10.2010 г.

Пещерата "Башовишки печ" пред унощожение!

На път е да бъде унищожена още една българска пещера!
Кариерите заплаха са пещерите в България !
Спелеолозите искат Закон за защита на пещерите!

        Пещерата «Башовишки печ” в землището на с.Орешец, община Димово, Видинска обл. е водна пещера с дължина от около 3300 m. Изцяло картирани са 1290 m. от проучената й дължина.  Пещерата е сред  най-дългите пещери у нас. През нея протича подземна река с дебит около 8 l/s , а самата тя представлява периодичн извор  с максимален дебит в порядъка до 3000 l/s. Известната фауна от пещерата е: стигобионтът Niphargus pecarensis (Amphipoda) и  троглобионтната мокрица Trichoniscus bononiensis (Isopoda). Тя е периодично местообитание на прилепи. Пещерата е образувана в масива Пъкина глама и попада в обсега на концесионната площ на находище „Орешец”, където концесионера СК-13 ПЕЧ”АД ще добива варовици в продължение на 25 години.
          При изготвянето на изискващите се отдаване на концесия документи (Задания за ОВОС, ОВОС, Доклад за резултатите от проведените през 2001-2002 г. геолого-проучвателни работни и пр.) компетентните органи  не са взели в предвид съществуването на пещерата. Изключителна тревога буди факта, че според проекта за дейност на кариерата,  през 2014 г. добивните дейности ще достигнат хоризонт 300 (кота 300) – нивото на което се развива пещерата при която тя ще бъде напълно унищожена с всички произтичащи от това последствия. За пореден път липсата на съгласуваност между държавните институции излезе наяве!
         Подобен, но още по брутален, е случаят с пещерата „Гълъбарника” край с.Кунино, Врачанско. Тя е обявена за природна забележителност с площ 3.5 хектара със  заповед No.1799 от 30.06.1972. Според заповедта,  „около пещерата  се  забранява  разкриването на кариери за камъни, пясък или пръст, с което да се поврежда и изменя естествения облик на местността, включително и на водните течения”.В противоречие с тази забрана, компетентните държавните органи  са допуснали не само разкриването на кариера за добив на варовик , но и  попадане на пещерата в обсега на концесионната площ. Единствено съвестното отношение на концесионера спаси Гълъбарника от унищожение!
        Дали подобно нещо ще се случи с концесионера на кариера „Нановица” край гр.Ябланица, на чиято територия попада пещерата „Нановица” - една от големите, а и красиви български пещери?
Ние питаме! Ще допуснат ли Министерството на околната среда и водите и природозащитните организации у нас да бъде унищожена поредната българска пещера?
        Крайно време е законодателната и изпълнителната власти на страната да  вземат спешни мерки за разработването и гласуването на Закон за опазване на пещерите! Проект за такъв ими. Макар и да не е съвършен, той вече 6 години „събира прах” в архива на българския парламент!
         Какво още чакате господа? Нима искате да лишим нашата земя от 6-те хиляди пещери, с които ни е дарила природата? 
Алексей    Жалов   Тел.0887745207