31.01.2011 г.

Добивът и търговията на "кари" трябва да се спре безусловно

       „Кари” се наричат особен вид естествени варовикови образувания. По смисъла на Закона за подземните богатства  (Чл.2(1)1.6 и §1, т.33 от Допълнителните разпоредби)  те попадат в категорията „скалнооблицовъчни материали”  ( естествени седиментни, магмени или метаморфни скали и скални разновидности с изразен рисунък и декоративни качества). Подземните богатства са изключителна държавна собственост (Чл.3 (1). Действията по събирането (добива) , складирането и търговията с естествените варовикови образувания „кари” представляват административно нарушение по смисъла на чл.93, ал.1 от  Закона за подземните богатства!
Кари, кари мястото ви не е тук, а сред  природата

От  2002 г., с писмо изх.№ 17/02.2002 до РИОСВ – Плевен, сигнализираме  за първи  път орган Министерството на околната среда и водите за неправомерен добив на естествените варовикови образувания „кари” в района на с.Карлуково, Ловешка обл.  В последствие, с наши писма №54/12.06.2003, 45/30.08.2004, 49/03.11.2004 до неколкократно сме сигнализирахме МОСВ за това, че добивът и търговията с кари продължава, разраства се и придобива застрашителни размери. През 2003 година сезирахме и Окръжната прокуратура Ловеч за това тревожно явление. Сигналът беше изпратен на препратен на районната прокуратура –Луковит по компетентност на разпореждане. Беше установено, че според българското законодателство добивът неправомерният добив  на кари не се преследва от НК , а представлява административно нарушение.  Компетентните държавни органи във лицето на МОСВ и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма прявиха безпрецедентна колебливост и пълно безсилие и не  санкционираха нарушителите на закона – онези които добиват кари и осъществяват търговия с тях. Липсата на всякакви мерки за пресичане на тази унищожителна дейност и толерирането на търговията допринесе за безконтролното и разширяване.



Едно от многото места в и около София, където се търгува с кари
По настоящем добива и масовата търговия с кари продължава със неувяхваща сила. Организирани групи неправомерно събират и или изтръгват природните образувания и ги продават лично или чрез различни търговски фирми. Засегнати са всички големи карстови райони в страната. Карите „сменят” естественото  си местоположение и намират  място като декорация на градската среда, частни имоти, вили, заведения за обществено хранене, банки и прочее . 
Декорация на  едно софийско заведение с кари
 
Карите - "хубава" оградка на софийска градинка

                                   Така се продават кари край с-Петревене, Ловешко
Безхаберието на отговорните за опазването на подземните богатства институции  по отношение на неправомерния добив и търговията с кари е недопустимо и престъпно и по отношение на българската природа. Карите са неотделима част от карстовите ландшафти и елемент от карстовата  гео-еко система. За това мястото им е там, където та са образувани  и никъде другаде!  

Карите "декорация " на крайпътно заведение в Кресненския пролом

 За това настояваме, съвместно с  Министерството на икономиката, енергетиката и  туризма да бъдат взети бързи,  компетентни, адекватни  и решителни мерки за пресичане на неправомерния добив и търговията с кари.  
            Настояваме, още отговорните институции да разпоредят незабавни санкции срещу   нарушителите на Закона за подземните богатства.  Според нас е необходимо, също така да бъдат санкционирани, по установения законов ред,  изкупвачите и крайните търговци на кари!

Край гр.Враца също търгуват с кари

                          В мрежата обявите за продажба на кари  нямат край