15.12.2011 г.

Деветашката пещера - международн натиск

 Международният натиск срещу бруталните нарушения на българското законодателство и международните договорености се засилва! В защита на правата на прилепите постепенно се включват държавите членки на Международния спелеоложки съюз при ЮНЕСКО, членовете на Европейската федерация по спелеология и Балканския спелеоложки съюз. В ход е безпрецедентна акция на международна солидарност. Учени, редови пещерняци, природозащитници от цял свят се възправят срещу малодушието, некомпетентността , инертността и липсата на воля у отговорните по природозащитата (а и не само) държавни органи  да решат проблема "Деветашка пещера" в полза на нейната природна цялост и в защита на нейните обитатели прилепите!
Безобразията в Деветашката пещера за пореден път и с още по-голяма сила поставят на дневен ред крещящата необходимост от Закон за опазване на пещерите! Хора, замислете се 6-те хиляди известни към настоящия момент български пещери се нуждаят от ефективна законова защита!
 Ще допуснем ли  пещерите на България, които са  неотменима част от  нашето  и общочовешкото природно, културно и историческо богатство да бъдат загубени за бъдещите поколения ?

12.12.2011 г.