21.09.2011 г.

Българската държава е мащеха по отношение на опазването на пещерите!

Случаят «Башовишки печ» за пореден път доказва крещящата необходимост от законова уредба за опазването на пещерите!
Осланяйки се на съществуващите нормативни актови, бюрократите от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на икономиката енергетиката и туризма (МИЕТ) с лека ръка са готови да допуснат унищожаването на Башовишки печ - най-дългата пещерата в Северозападна България от кариерата за добив на варовици разположена в масива над нея!
След двукратно подадени жалби получихме от МИЕТ писмо, което поместваме по-долу.





Какъв е категоричният извод? Всяка българска пещера, която не природна забележителност или, няма друга форма на защита може да бъде унищожена ! З сведение, към настоящия момент в страната са открити, проучени и картотекирани над 6 000 пещери, от които само около 1000 са защитени по един или друг закон!
Парламентът, Министерският съвет - респективно МОСВ и МИЕТ и Министерството на културата нехаят! Никой от тях не си мръдва пръста да даде ход на проекто законът за пещерите, който вече 6 години мухлясва в нечии чекмеджета. Никой от посочените институции , депутати или министри не проявява инициатива за актуализирането и внасянето на съществуващия проекто-закон документ или разработване на нов нормативен документ!

Господ да пази пещерите в България!

Алексей Жалов